Budapeszt to jedno z tych miast, do których pragnie się wracać z różnych względów. Dzieje miasta to skarbnica niezwykłych historii, które są tutaj skrzętnie czczone w postaci pomników, instalacji artystycznych czy muzeów. Budapeszt to niebanalna mieszanka nowoczesności w najpiękniejszych wydaniu z historią, która czai się za każdym rogiem, zmuszając do refleksji. To miasto tętniące życiem i wszechobecną kulturą, w którą władze miasta nie boją się inwestować. Zachwyca na każdym kroku, choć dla prawdziwych smakoszy największą wartość mają z pewnością jedyne w swoim rodzaju potrawy, od których można się uzależnić już po jednym kęsie.
Czego warto spróbować?
Węgry to kraj, w którym papryka została wyniesiona na piedestał i nic nie wskazuje na to, żeby sytuacja uległa zmianie. Przemierzając Budapeszt warto udać się do kultowej już restauracji Blue Rose, w której za przyzwoite pieniądze będzie można skosztować wspaniałego gulaszu, w którym naturalnie papryka wiedzie prym. W zasadzie w każdej restauracji będziemy mogli skosztować gulaszu i jeżeli należymy do entuzjastów, to warto próbować w różnych miejscach. Niemal wszędzie przygotowywany i podawany jest w nieco inny sposób. Wobec tego w jednej knajpce otrzymamy go w stylowym kociołku na stojaku podgrzewanym niewielkim ogniem, a w innym miejscu w tradycyjnym talerzu. Papryka króluje, choć nie tylko ona odpowiada za wyjątkowość tej potrawy w Budapeszcie. Liczy się także odpowiednia mieszanka przypraw, których nie brakuje i na których się w Budapeszcie po prostu nie oszczędza.
Langosze to kolejny powód, dla którego warto pojawić się w tym mieście chociaż na chwilę. Choć moda na langosze pojawia się również w innych zakątkach świata, to tylko te budapeszteńskie zasługują na solidne słowo uznania. Choć stanowią wizytówkę węgierskiej kuchni, wielu ludzi uważa, że to właśnie w stolicy można skosztować najlepszych wersji tego lokalnego przysmaku. Placki składające się z ciasta nieco przypominającego nasze rodzime pączki są smażone na głębokim oleju, a następnie dekorowane różnego rodzaju dodatkami. Można dostać zarówno wersję na słodko, choć największym uznaniem cieszą się te, które niejednokrotnie zastępują danie obiadowe. Najczęściej spotykanymi langoszami są te podawane ze śmietaną, serem, czosnkiem i szynką. Ta niezwykła bomba kaloryczna skrada serca milionom turystów, którzy nie mogą wyjść z podziwu, że tak „proste” danie może tak świetnie smakować!